Doa

"Ya Allah jadikan aku ini tergolong dalam anak yang sering mengingati jasa ibu bapaku,yang sering patuh kepada mereka selagi mereka tidak menyuruhku melanggar perintah-Mu."


Jumaat, 14 Disember 2012

With your own permission...


Pelbagai perkara berlaku dalam kehidupan seharian kita. ada ketikanya, hati kita terluka kerana disakiti oleh orang lain atau suasana.

beberapa cara boleh kita amalkan untuk mengubati hati yang injured tu. keberkesanannya bergantung kepada diri anda, namun berikut adalah cara yang sering dikongsi oleh pakar. so, cuba aplikasikan dalam rutin kita ^_^

1. Latih Minda Melupakan Kenangan Pahit
bunyinya senang nak dibuat, tapi perlu diaplikasi berterusan. mengaku saja kita sering merasa sedih sebab banyak kali mengingat kenangan pahit atau selalu kembali ke memori silam yang lalu, betul tak? kita kena cut connection feeling kita dengan emosi yang lalu.

bulatkan azam untuk fokus kepada masa depan anda, cita-cita, keluarga, kerjaya, kewangan, keilmuan dan rakan-rakan. kita takkan dapat melupakan kesemua memori pahit sekaligus, tapi lakukan step by step dengan mengalihkan perhatian kita kepada perkara lain.

2. Buang Sikap Risau
ada dua kesan dari sikap risau ni, pertama ia menarik nasib tak baik, masalah dan musibah - tanpa kita pinta. kedua, memberi kesan buruk pada kesihatan kita dari segi fizikal dan mental. kan??
risau membuat kita selalu menjadi sedih dan kecewa. untuk buang sikap risau, belajar untuk bertenang dan latih diri anda mengawal emosi.


3. Belajar Rajin Bersyukur
ucap syukur atas kesemua yang kita ada, apa saja! misalnya, ucap syukur kerana anda masih ada 5 deria yang lengkap, anda boleh melihat dan menarik nafas tiap kali bangun tidur, anda ada kawan rapat yang memahami anda dan anda mempunya handphone kesayangan anda, ada laptop boleh tengok blog..hehe. ucap syukur seikhlas hati, sebanyak yang mungkin, seikhlas mungkin hingga rasa syukur tu meresap jauh ke dalam diri.4. Belajar Menjadi Pemaaf
sikap pemaaf dapat membersihkan hati dari perasaan negatif dan emosi-emosi negatif. seterusnya, meneutralkan gelombang fikiran negatif yang melekat bersarang di minda. ketahuilah, kita selalu rasa sedih dan kecewa kerana kita tidak memaafkan kesalahan diri kita di masa lalu, ataupun kita tidak memaafkan kesalahan orang lain tehadap diri kita satu ketika dulu. its ok.. do it slowly ^_^


5. Ketawa, ketawa dan terus ketawa
ketawa bukan dibuat-buat, tapi biar ketawa yang benar-benar menggembirakan kita serta menjadikan kita girang. tonton video yang lucu, baca cerita yang lucu, dekatkan diri kita dengan rakan-rakan yang lucu serta cari "funny side" dalam setiap situasi; macam dia ni ^_^ agar kita boleh ketawa secara automatik. ketawa dapat menghilangkan sedih. tapi jangan ketawa banyak, nanti banyak lupa.. hehe
jangan jadi macam yang lagi satu tu


6. Ubah Fikiran
kita tak boleh merubah situasi yang boleh membuat kita kecewa, sedih dan murung. tapi, kita boleh merubah fikiran kita dan apa yang kita fikirkan tentang situasi-situasi tersebut walau seburuk manapun ia. rahsianya, cari sinar mentari disebalik mendungnya awan. walaupun perkara tidak berpihak kepada anda, cari cara bagaimana anda boleh jumpa nilai-nilai positif di dalamnya.

fikir yang baik-baik saja, kerana ia memberi keuntungan jangka masa panjang. anda menjadi apa yang anda selalu fikirkan. buat apa fikir yang buruk sedangkan anda boleh tarik semua yang baik-baik? fikir yang buruk, anda dapat yang buruk jawapnya. ini hukum alam dinamakan hukum sebab dan akibat.

7. Hati Mesti 'Keras'
bukan keras sembarangan, maksudnya kekerasan hati, kesabaran yang tinggi, pandai mengawal emosi dan menerima hakikat dengan hati terbuka. Allah menurunkan musibah, permasalahan dan macam-macam lagi bukan sekadar dugaan, tapi balasan pada perbuatan-perbuatan kita di masa lalu. buat baik, dibalas baik, begitu juga sebaliknya.

cuba ingat balik kejahatan kecil yang kita lakukan pada orang lain, mungkin ada walau kita tak sedar. itulah perlunya kita bersikap baik dan berfikir yang baik-baik pada semua orang, benda, perkara, situasi dan keadaan.
batu macam ni pon ada.. :) wallahualam.. sekian, thanks for reading. ^____^

5 ulasan:

 1. tak tahu nak buat hati keras macam mana..

  BalasPadam
 2. boleh je zue.. kena selalu paksa diri maafkan orang, dan cuba lupakan perkara yang kita tak suka tu... selalu bersama kawan2, nti lama2 hati dah tak mcm tisu, sebab hati dah biasa di 'tarbiyah'.. :)

  BalasPadam
 3. erm..bukan sebab zue tak suka..cuma sometime memikirkan tentang diri...tapi itu la..i will try...

  BalasPadam
 4. ok.. bagus2, berusaha untuk mujahadah.. insyaAllah Allah akan permudahkan :)

  BalasPadam