Doa

"Ya Allah jadikan aku ini tergolong dalam anak yang sering mengingati jasa ibu bapaku,yang sering patuh kepada mereka selagi mereka tidak menyuruhku melanggar perintah-Mu."


Sabtu, 23 Februari 2013

JANGAN dalam Islam




- JANGAN tidur selepas solat subuh, nanti rezeki mahal kerana berpagi-pagi itu membuka pintu berkat.

- JANGAN makan tanpa membaca Bismillah dan doa makan. Nanti rezeki kita dikongsi syaitan.



-JANGAN tambah perhiasan di badan kerana Allah sudah jadikan manusia makhluk yang paling sempurna.

- JANGAN keluar rumah tanpa niat untuk membuat kebaikan.Takut-takut kita mati dalam perjalanan.

- JANGAN pakai sepatu atau selipar yang berlainan pasangan. Makruh dan mewarisi kepapaan.

- JANGAN biarkan mata liar di perjalanan.. Nanti hati kita gelap diselaputi dosa.

- JANGAN menangguh taubat bila berbuat dosa kerana mati boleh datang bila-bila masa.

- JANGAN ego untuk meminta maaf pada ibu bapa dan sesama manusia kalau memang kita bersalah.

- JANGAN mengumpat sesama rakan taulan. Nanti rosak persahabatan kita hilang bahagia.



- JANGAN lupa bergantung kepada Allah dalam setiap kerja kita. Nanti kita sombong apabila berjaya. Kalau gagal kecewa pula.

- JANGAN bakhil untuk bersedekah. Sedekah itu memanjangkan umur dan memurahkan rezeki kita.

- JANGAN banyak ketawa. Nanti mati jiwa.



- JANGAN biasakan berbohong, kerana ia adalah ciri-ciri munafik dan menghilangkan kasih orang kepada kita.

- JANGAN suka menganiaya manusia atau haiwan.. Doa makhluk yang teraniaya cepat dimakbulkan Allah SWT.

- JANGAN terlalu susah hati dengan urusan dunia. Akhirat itu lebih utama dan hidup di sana lebih lama dan kekal selamanya.


- JANGAN mempertikaikan kenapa Islam itu berkata JANGAN. Sebab semuanya untuk keselamatan kita.

ALLAH lebih tahu. Wallahualam.. Jangan lupa share kepada rakan-rakan anda.... ^_^


Jumaat, 11 Januari 2013

SOLUSI BERBAGAI MASALAH




Nasihat Hasan Al Basri...

Suatu saat 4 orang datang kepada Hasan Al Basri dan bergantian menyampaikan masalahnya..

- Orang pertama datang mengadukan kekeringan yang melanda kerana hujan tidak turun dari langit..

Hasan Al Basri memberi nasihat kepada orang tersebut untuk beristighfar..

- Orang kedua datang mengadukan kemiskinan yang dideritanya..

Hasan Al Basri memberi nasehat kepada orang tersebut untuk beristighfar.

- Orang ketiga datang mengadukan istrinya mandul..tidak boleh melahirkan.

Hasan Al Basri memberi nasihat kepada orang tersebut untuk beristighfar..

- Orang keempat datang mengeluhkan kebunnya yang gersang tidak dapat menumbuhkan tanaman..

Hasan Al Basri memberi nasihat kepada orang tersebut untuk beristighfar..

Mereka yang hadir hairan kerana mendapat nasihat yang sama...
Akhirnya mereka bertanya..

“kamu ini aneh Hasan Al Basri...kenapa semua orang yang datang meskipun problemnya berbedza-beza..solusi yang kamu berikan sama?...
iaitu “istighfar”...

Hasan Al Basri menjawab..

” Apakah kamu tidak membaca firman Allah berikut”...
lalu beliau membaca Al Quran surah nuh yang ertinya..

” Mohonlah ampunan pada Tuhanmu sesungguhnya Dia Maha Pengampun..nescaya Dia akan menurunkan hujan yang lebat dari langit..Dan Dia memperbanyak harta dan anak-anakmu dan mengadakan kebun-kebun untukmu.. dan mengadakan sungai-sungai untukmu”. ” ( QS Nuh: 10-12)

Nasihat yang sangat bijak untuk semua orang yang masih mengakui keberadaan Allah sebagai Tuhan Yang Maha Memberi..Maha Pengasih..Maha Penyayang..
 

Sayidina Abu Bakar as-Siddiq mengemukakan..
Ada delapan perhiasan indah bagi delapan hal lainnya..

PANTANG MEMINTA MINTA merupakan hiasan si miskin..

BERSYUKUR merupakan hiasan bagi anugerah..

SABAR hiasan bagi musibah..

SANTUN hiasan bagi ilmu..

BANYAK MENANGIS (mengingat dosa dosa) hiasan bagi orang bertaubat..

MENYEMBUNYIKAN KEBAIKAN hiasan bagi kebajikan..dan

KHUSYUK hiasan bagi orang shalat.

*kesimpulan, banyakkan beristighfar, terutama kepada diri ni. Allah.. sedih untuk exam kali ni, ada soalan yang tak dapat jawab dengan baik. tak tau la camne result sem kali ni, hope dapat perbaiki CGPA tu. amin ya Allah... think positive~!! ^_^

Ahad, 30 Disember 2012

masa yang tinggal


'heaven week' kini ingin melabuhkan tirainya... maka study week yang ditunggu bakal menjelang, pergh macam nak raya plak ayat. aduih.., tak tau la camne rezeki aku untuk sem ni, boleh perbaiki CGPA or tak, i hope i can do it... orang lain dah sibuk manfaatkan study week untuk mengulang kaji, buat nota, study group, cari kat internet, aku plak tak study kat sini, sekarang baru nak pulun sehabis baik. its oke soleh, still sempat kot study :P (ayat penyedap hati)

gambar yang dicuri dari internet... hehe dont tell others

manfaatkan masa yang ada, lets make your dreams come true. man jadda wajada. cukup2 la tu, aku tak mahu lagi dibayangi kejahilan, selalu blurr dalam kelas. Allah takkan ubah nasib sesuatu kamu tu melainkan dia sendiri yang mengubahnya.


so u have to believe, always bear in mind that u can achieve what u want if u keep trying without lose hope to Allah. kejayaan ni bukan just pada pelajaran je, tapi sangat luas, merangkumi apa yang aku lalui dan aku nak capai kat dunia ni. contohnya, sekarang mungkin happiness, next is friendship, relationship, job, house, luxury car and so on. but its ok, u still have chance to achieve it, everything is depend on u, the most important thing is, u have do the best, and leave the rest to Allah.

tapi itu semua bukanlah cita2 utama aku. jika ditanya apakah cita2 utama aku, aku memilih mati syahid, dan mengharap mardhatillah. copy paste and save ayat ni dalam minda. amin insyaAllah :')
sebab apa kena buat camtu? sebab bagi aku, hidup ni tak ada gunanya jika kita dapat apa yang kita inginkan, tapi redha Allah kita tak dapat. hidup bukanlah semata-mata ingin mengejar dunia, tapi kehidupan akhirat juga perlu diberi perhatian. bak kata mawi, "world world jugak, akhirat jangan lupa beb".. hehe

wah, cantiknya bulan tu... opss..

banyak masa aku dah terbuang, takut tak tau nak jawab apa depan Allah nanti. dalam surah Al-Asr tu, walaupon ayat pendek tapi mesej yang nak disampaikan sangat3 penting, ingat 5 perkara sebelum datang 5 perkara.

ok lah, jom sambung study dulu, nak tiru ayat mawi jugak.. hehe "study study jugak, amal fardhi jangan lupa beb" .rajinkan diri lakukan amalan sunat, sedar diri sikit, badan kita ni adalah pinjaman dari Allah. kalau ada panggilan dakwah, berusahalah untuk lakukan or hadirkan diri. ingat matlamat asal aku tadi, mencapai mardhatillah.. insyaAllah :'))

Selasa, 25 Disember 2012

I miss U mak.. T__T


setiap orang just dikurniakan seorang je ibu, begitu juga ayah.tapi hari ni just nak fokuskan kepada ibu, tak bermakna aku lupakan ayah. ayah pon sayang jugak. tanpa usaha dan penat lelah mereka, siapalah aku sekarang ni kan. mungkin sekarang aku terlibat dengan gejala sosial yang tidak sihat tu, rempit, dadah, rompak dan sebagainya... i love them both.. forever.. <3


Alhamdulillah, terima kasih ya Allah sebab kurniakan kepada aku seorang ibu yang sangat hebat, cekal, tabah dan luar biasa, sememangnya dia memenuhi kriteria sebagai seorang ibu. she teach me so many things, she is diamond, she is precious, she is my idol, and she is the number one for me. terima kasih.. T_T

dia jugalah yang banyak mendidik aku mengenai Islam, mengenal Allah SWT, mengenal Rasul SAW, ajar aku mengaji, banyak memberikan nasihat dan pengajaran, menjadi guru pertama aku, tak pernah kenal erti putus asa dan kecewa untuk mendidik aku yang sangat nakal waktu kecil dulu.  terima kasih.. T_T

macam ni la aku dulu.. tak tahu kenapa kita kena solat

aku masih ingat, sewaktu sekolah rendah dulu aku merupakan seorang budak yang sangat nakal, suka buli kawan, biadap dengan guru, tak siapkan kerja sekolah, malas belajar, setiap kali bila exam akan ada je subjek yang fail. sampaikan semua orang hilang kepercayaan aku mampu jadi pelajar cemerlang. tapi mak tetap percaya yang anak dia ni still boleh dibentuk jadi insan berguna. Alhamdulillah hasil didikan dia, pencapaian akademik aku meningkat dengan mendadak lepas tu, sehingga aku berjaya dapat anugerah kedudukan ke-2 terbaik dalam kelas. pernah juga aku jadi pelajar yang dapat markah tertinggi bagi subjek Matematik dan Sains dalam kelas (bukan nak bangga). time tu aku happy sangat :')). Allahu.... bila teringat balik peristiwa tu, rasa sebak je hati ni. terima kasih.. T_T


ok, sebelum berundur diri, dengarkan kejap lagu kat bawah ni. lagu ni femes kot, bertajuk "u raise me up". baru je curi kat utube tadi. erm, now i am 21, dah lama kot aku tak menangis, sampaikan aku tak ingat bila kali terakhir aku menangis. tapi hari ni dah pecah record, aku menangis jugak bila dengar lagu ni..
video


walau sejuta kali aku ungkapkan ucapan terima kasih, walau aku menangis terharu sehingga air mata banyak seperti lautan, ianya masih belum cukup untuk membalas setitik peluh penat lelah dari kedua orang tua aku... T_T

Ahad, 23 Disember 2012

main cat2~


study week dah bermula.. tapi bagi aku, sekarang merupakan 'heaven  week'.. hehe kenapa aku cakap macam tu? sebab aku ni jenis yang suka study last minutes, nanti kot nak start. haish... apa nak jadi la aku ni, sebab tu results selalu average je, tak gempak macam result kawan2 yang lain.. huhu malu *_*
A.. B.. C.. D.. err, huruf apa plak tu?? ish..

tapi walau apapon, aku beruntung sebab semalam sempat jugak study manufacturing sikit, walaupon sekejap tapi sekurang2nya ada pengisian yang aku dapat.. hehe best buat study group ni, sekejap je ilmu masuk.. kalau duk kat rumah tu mmg confirm tak study ler. alhamdulillah semoga Allah berikan kejayaan kepada aku dan sahabat2 yang lain. amin ^_^

ok, back kepada tajuk. bangun pagi, lepas sarapan, maka bermulah perjalanan beberapa group konvoi ke destinasi yang nak dituju, sebuah institusi asuhan kepada bakal pemimpin negara akan datang, chewah~
pagi2 lagi cabaran  dia memang power, nak cari jalan agak sukar, alhamdulillah setelah mencari dan terus mencari akhirnya jumpa jugak.

tujuan kedatangan kami adalah sebagai tetamu VIP, sebab bila datang je terus dihidangkan makanan dan minuman, siap ada kek lagi.. hehe bukan2, sebenarnya tujuan sebenar kedatangan kami adalah untuk sama2 membantu dalam usaha untuk menceriakan institusi asuhan tu, atau lebih dikenali dengan istilah 'renovate' tempat tu. dan tugas aku hari ni ialah sebagai tukang cat professional, hehe... walaupon tak ramai yang dapat datang, tapi berkat kerjasama dari semua, kerja2 kat sana dapat dilakukan dengan baik dan mudah. semoga setiap yang kita lakukan ada nilaian disisi Allah SWT. kita ni hidup cuma sekali, so berbaktilah, banyakkan beramal selagi kita mampu.

buat apa yang termampu

dah siap kat bahagian luar.. cantik tak? ^_^

alhamdulillah, petang tu sebelum balik, kitorang dapat special give dari pihak sana. insyaAllah hadiah tu boleh buat kenangan nanti. Apa yang bestnya, hari ni dapat jumpa beberapa orang kanak2 kat sana, umur hampir sama macam adik aku. diaorang sangat ok, comel2 plak tu, boleh ler ubat sikit rindu aku ni pada adik. dah lama tak balik rumah (tiba2 sedih). rindu famili, mak abah semua.. teringin jugak nak balik kampung macam orang lain, tapi mak tak bagi balik, mungkin sebab 2 faktor ni. first, mak suruh study dulu cuti2 ni, nti dah habis semua exam baru balik. manfaatkan masa yang  ada. second, sebab tambang balik mahal. sekali perjalanan pergi dan balik dah habiskan duit lebih kurang  RM100, mak suruh jimat2 guna duit yang tinggal. jangan enjoy, jangan boros.. hurm, insyaAllah mak, alang akan usahakan~!!



see u soon..

last, sebelum tutup.. renungkan ayat kat bawah ni. okkee... insyaAllah ada rezeki jumpa lagi ^_^


betapa Allah mencintai kita..


"...Bila kamu mendekati Aku satu jengkal, Aku mendekatimu satu hasta. Bila kamu mendekati Aku satu hasta, Aku mendekatimu satu depa. Bila kamu datang kepada-Ku dengan berjalan kaki, Aku datang kepadamu berlari-lari."
[Hadith Riwayat Bukhari]




Khamis, 20 Disember 2012

Yang kuat lebih disukai Allah




Sabda Rasulullah SAW. yang bermaksud : “SEORANG MUKMIN YANG KUAT itu lebih baik dan lebih dicintai oleh Allah, daripada seorang mukmin yang lemah, dan dalam segala sesuatu itu baik adanya. Jagalah apa yang bermanfaat bagimu, mintalah tolong kepada Allah dan jangan merasa tidak mampu..” (Hadis Riwayat Muslim)..



Mukmin yang kuat adalah mukmin yang lebih cintanya dan taqarrubnya kepada Allah SWT, Rasul-Nya dan pada pemahaman Kitab-Nya... Kerana ia kuat dalam memahami dan meneliti, kuat dalam berfikir dan menganalisa kebenaran dan kebatilan.... Mukmin yang kuat disini bukan bermakna kuat fizikal semata-mata, tetapi kuat yang dimaksudkan adalah kuat dari segi KEROHANIAN, JIWA, DAN DAYA PEMIKIRAN.... Ia mampu untuk melihat sesuatu perkara yang bermanfaat dan berbahaya... Contohnya apabila ia lihat temannya dalam keadaan lemah, ia berusaha untuk memperkuatkannya dan mengatasi kelemahannya.... Apabila ia lihat umatnya dalam keadaan kritikal berpenyakit, ia akan mencari ubatnya....

saling membantu kepada kebaikan


Apabila kita ingin menjadi mukmin yang kuat, kita perlu melihat AL QURAN, dengan kekuatan analisa, pemahaman, pemikiran dan makrifat untuk mengetahui maksud yang dibaca... Kita perlu menguasai jiwa, perasaan, nurani dan hati... Sebagaimana sabda Nabi SAW yang bermaksud, “Orang yang kuat itu bukanlah orang yang kuat dalam berkelahi, akan tetapi orang yang kuat adalah orang yang mampu menguasai dirinya ketika sedang marah...” (Hadis Riwayat Muttafaq Alaih)...

jadikan amalan membaca Al Quran sebagai amalan rutin
KITA PERLU SETIAP HARI mempersiapkan diri kITA dengan kekuatan IMAN dan hidupkan hati dengan ZIKRULLAH, memahami masaalah umat Islam dan berusaha untuk mengatasinya..... Membaiki peribadi dan akhlak Islam, memperkukuhkan kekuatan akidah dan mempertingkatkan hubungan hati dengan Allah SWT..... 
indahnya berukhuwwah

Seorang mukmin adalah orang yang tidak pernah merasa bahawa dirinya tidak mampu.... Dibuangkan jauh-jauh segala kelemahan dirinya dengan sebuah keyakinan, bahawa Allah Yang Maha Berkuasa telah membangkitkan dalam dirinya kebaikan, kemampuan dan kekuatan.... Yakin dengan janji-janji Allah dan terus berjihad, berjuang dan berkorban apa sahaja demi mencari keredaan Allah SWT.. Yang penting laksanakan dahulu tugas dan tanggungjawab, dan segala masaalah serahkan kepada Allah SWT... Insya Allah ianya akan dipermudahkan oleh Allah SWT......
muhasabah diri jap... sejauh manakah kita?


Rabu, 19 Disember 2012

Kerana enti adalah seorang muslimah


Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyanyang. kali ni saya nak share perkongsian yang sangat bagus dari satu blog ni, diperkenalkan oleh Ikhwan Saupi, sahabat saya., bukan tujuan untuk kenakan siapa-siapa, tapi untuk muhasabah bersama, baik lelaki mahupun perempuan. sebab manusia ni tiada yang sempurna, terutama diri ni. just copy paste.


sama-sama kita ambil iktibar, pandanglah dari sudut positif.

Bukan niat di hati untuk angkuh
Bukan niat untuk menyakitkan hati enti
Bukan niat untuk tidak mempedulikan enti
Tetapi....
Kerana ana sangat menghormati enti
Ana melakukan semua ini
Kerana enti adalah seorang muslimah

Maafkan ana kerana memerhatikan enti dalam diam
Namun ana kecewa dengan enti
Ana menginginkan seorang muslimah yang mampu menjaga ikhtilatnya
Mampu menjaga batas pergaulan sesama bukan mahramnya
Bukan sahaja di dunia realiti
Malah juga di alam maya!
Namun, enti?
Adakah enti melambangkan ciri-ciri muslimah?

Berhubungan dengan bukan mahram
dengan perkara yang sia-sia di alam maya
tanpa alasan yang kukuh?
tanpa tujuan yang munasabah?
Adakah itu ciri-ciri muslimah?
Pastikah setiap perbualanmu di alam maya bersama bukan mahram
tidak menimbulkan penyakit hati dalam golongan syabab?
 
 
 
Ana tidak mampu untuk menegur enti secara terus terang
Kerana ana tidak mempunyai hak ke atas enti
Hanya seorang lelaki bernama suami yang berhak ke atas enti
Ana ingin melihat enti berubah sendiri
Atas kesedaran sendiri
Iya, memang tiada manusia yang sempurna
Tetapi tidak salah untuk berusaha menjadi sempurna

Jagalah ikhtilatmu di alam maya
Bukannya tidak boleh menegur bukan mahram
Tetapi pastikan ada tujuan
Tujuan yang dibenarkan
Bukan hanya perbualan kosong semata-mata

Hanya doa yang mampu ana kirimkan
Semoga enti sentiasa berada dalam rahmat Allah
Ana sangat menghormati enti
Kerana enti adalah seorang muslimah
 
 
........Oleh itu janganlah kamu berkata-kata dengan lembut manja (semasa bercakap dengan lelaki asing) kerana yang demikian boleh menimbulkan keinginan orang yang ada penyakit dalam hatinya (menaruh tujuan buruk kepada kamu), dan sebaliknya berkatalah dengan kata-kata yang baik (sesuai dan sopan).

 
ini link blog tu.(cuba click).. just copy paste je kat sini. bagi saya, penulis blog ni seorang yang hebat dan kreatif. memahami perjalanan hidup sebagai seorang mahasiswa, pada masa yang sama mungkin seorang daie. sesuai untuk bacaan golongan belia. banyak lagi entri menarik dalam blog tu, ada masa sudi2 la tengok yek. chill~ (^_^) ok..!! wassalam.