Doa

"Ya Allah jadikan aku ini tergolong dalam anak yang sering mengingati jasa ibu bapaku,yang sering patuh kepada mereka selagi mereka tidak menyuruhku melanggar perintah-Mu."


Rabu, 19 Disember 2012

Kerana enti adalah seorang muslimah


Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyanyang. kali ni saya nak share perkongsian yang sangat bagus dari satu blog ni, diperkenalkan oleh Ikhwan Saupi, sahabat saya., bukan tujuan untuk kenakan siapa-siapa, tapi untuk muhasabah bersama, baik lelaki mahupun perempuan. sebab manusia ni tiada yang sempurna, terutama diri ni. just copy paste.


sama-sama kita ambil iktibar, pandanglah dari sudut positif.

Bukan niat di hati untuk angkuh
Bukan niat untuk menyakitkan hati enti
Bukan niat untuk tidak mempedulikan enti
Tetapi....
Kerana ana sangat menghormati enti
Ana melakukan semua ini
Kerana enti adalah seorang muslimah

Maafkan ana kerana memerhatikan enti dalam diam
Namun ana kecewa dengan enti
Ana menginginkan seorang muslimah yang mampu menjaga ikhtilatnya
Mampu menjaga batas pergaulan sesama bukan mahramnya
Bukan sahaja di dunia realiti
Malah juga di alam maya!
Namun, enti?
Adakah enti melambangkan ciri-ciri muslimah?

Berhubungan dengan bukan mahram
dengan perkara yang sia-sia di alam maya
tanpa alasan yang kukuh?
tanpa tujuan yang munasabah?
Adakah itu ciri-ciri muslimah?
Pastikah setiap perbualanmu di alam maya bersama bukan mahram
tidak menimbulkan penyakit hati dalam golongan syabab?
 
 
 
Ana tidak mampu untuk menegur enti secara terus terang
Kerana ana tidak mempunyai hak ke atas enti
Hanya seorang lelaki bernama suami yang berhak ke atas enti
Ana ingin melihat enti berubah sendiri
Atas kesedaran sendiri
Iya, memang tiada manusia yang sempurna
Tetapi tidak salah untuk berusaha menjadi sempurna

Jagalah ikhtilatmu di alam maya
Bukannya tidak boleh menegur bukan mahram
Tetapi pastikan ada tujuan
Tujuan yang dibenarkan
Bukan hanya perbualan kosong semata-mata

Hanya doa yang mampu ana kirimkan
Semoga enti sentiasa berada dalam rahmat Allah
Ana sangat menghormati enti
Kerana enti adalah seorang muslimah
 
 
........Oleh itu janganlah kamu berkata-kata dengan lembut manja (semasa bercakap dengan lelaki asing) kerana yang demikian boleh menimbulkan keinginan orang yang ada penyakit dalam hatinya (menaruh tujuan buruk kepada kamu), dan sebaliknya berkatalah dengan kata-kata yang baik (sesuai dan sopan).

 
ini link blog tu.(cuba click).. just copy paste je kat sini. bagi saya, penulis blog ni seorang yang hebat dan kreatif. memahami perjalanan hidup sebagai seorang mahasiswa, pada masa yang sama mungkin seorang daie. sesuai untuk bacaan golongan belia. banyak lagi entri menarik dalam blog tu, ada masa sudi2 la tengok yek. chill~ (^_^) ok..!! wassalam.

3 ulasan:

  1. terima kasih..manusia itu perlu saling mengingat..

    BalasPadam
  2. Terkesan sebagai peringatan diri juga. Terima kasih atas perkongsian

    BalasPadam