Doa

"Ya Allah jadikan aku ini tergolong dalam anak yang sering mengingati jasa ibu bapaku,yang sering patuh kepada mereka selagi mereka tidak menyuruhku melanggar perintah-Mu."


Rabu, 31 Oktober 2012

entri khas sempena aidiladha




3x اللهُ أَكْبَرُ، اللهُ أَكْبَرُ، اللهُ أَكْبَرُ،
 لآ إِلَهَ إِلاَّ اللهُ وَ اللهُ أَكْبَرُ،
 اللهُ أَكْبَرُ وَلِلَّهِ الْحَمْدُ

Allah Maha Besar (3x)
Tiada Tuhan melainkan Allah, Allah Maha Besar
Allah Maha Besar, dan segala puji bagi Allah

Erm apa tu hari raya aidiladha? Ok kat sini nak kongsi sikit info yang aku dapat.

 Hari raya Aidiladha merupakan salah satu dari hari kebesaran dan perayaan bagi seluruh umat Islam. Aidiladha juga diberi gelaran sebagai hari raya haji kerana ia diraikan ketika umat Islam mengerjakan ibadah haji. Aidiladha juga dikenali sebagai hari raya korban kerana antara syiar semasa merayakannya adalah mengorbankan haiwan seperti unta, lembu, kambing dan biri-biri.

Ibadah korban dilakukan sempena memperingati kisah pengorbanan Nabi Ibrahim a.s yang sanggup menyembelih anak kesayangannya Nabi Ismail a.s kerana taat kepada perintah ALLAH. Namun, berkat kesabaran serta ketaatan kedua-dua ayah dan anak ini maka ALLAH telah menggantikannya dengan seekor binatang ketika Nabi Ibrahim sudah bersedia menyembelih anaknya itu.

Rentetan dari peristiwa ini, setiap tahun maka umat Islam menyembelih binatang-bintang korban lalu mengagih-agihkannya kepada golongan yang kurang bernasib-baik seperti orang miskin, anak yatim, orang Islam yang sedang ditimpa musibah dan lain-lain lagi.

Pada hari kemenangan ini, kita disunatkan untuk meraikannya dengan melaungkan takbir raya Aidilfitri. Sebabnya, dengan kita bertakbir, hari raya akan dapat dirasai kurniaannya dan dihayati sehingga melahirkan rasa kesyukuran atas kebesaran dan keagungan Allah SWT, takbir kita sebut “Allahu Akbar”.

Orait, harap semuanya clear mengenai hari raya aidiladha ni ^_^. Hari raya ni best sebenaqnya kalau kita dapat hayati betul2, kalau asyik duduk berehat je dalam rumah, tengok TV, online, tidoq memang la tak best.

Alhamdulillah tahun ni berkesempatan meraikan hari mulia ni bersama keluarga tercinta, bertambah manis sebab all my family members dapat kumpul sekali. Yeayy, bukan senang tau. Abah kadang2 kena gi kerja ad hoc, kakak sekarang stay kat KL, abang pulak kerja kat Penang, aku? hurm still belajaq kat Melaka, UTeM ‘tercinta’ tu. So, tinggallah just dua orang adik aku ni temankan mak abah. Bila dapat kumpul sekali, baru la riuh sikit rumah tu. Tambah pulak aku ni jenis hobi menyakat adik, memang riuh suara dia jelah kat rumah. Nanti dah besaq confirm dia dendam dengan aku. haha sorry adik, I love u sooooo much bro!! XD
kecik2 lagi dah convo :)

sori kak yong, gambar ni gelap la pulak ^_^
jangan pandang rendah ok.. walaupon kecik,
tapi 2-2 adik pandai berenang..
macam abah dia :D
sori ye adik.. hehe selalu kena kacau <3
sebab bila marah nampak comel je ^_^

Pada hari raya kedua, aku dengan Abangah berkesempatan gi tolong orang korban lembu. Mula-mula tu malas la jugak, lepas tengok mak abah buat muka garang, aku jadi rajin terus tiba-tiba..haha.
love mak & abah <3

Kalau tak silap, hari tu 6 ekor lembu dijadikan korban. Apa yang aku boleh tengok, tak ramai yang turun membantu, takpela mana yang ada tu pon cukup je. yang lain-lain tu ada hal kot hari tu.

Yang agak bestnya, hari tu ada dapat baju free untuk mereka yang turun membantu, PERKIM sponsor. tapi bilangan macam terhad, untung abangah sempat dapat baju tu, aku tengok ada jugak yang tak dapat, haha tak kisah la. yang penting apa niat kita datang pagi tu.
ni dia abangah.. awat muka nampak lain? haha

Berkat kerjasama dan saling membantu, alhamdulillah semua kerja selesai agak awal berbanding tahun sebelumnya, dalam pukul 10.30 pagi. Erk.. abis satu badan aku berbau lembu hari tu. Walaupon penat, tapi aku rasa berbaloi sebab pengalaman yang sangat best. Hehe tahun depan nak join lagi lah, insyaAllah ^_^

Balik tu pulak, sempat la tidoq jap lepas mandi, hilang sikit bau lembu kat badan.. huhu penat kot. Pastu tengah hari kena gi rumah kawan abah (Pakcik Adi), ada kenduri kahwin anak dia hari tu. Hehe bila tengok orang kahwin ni aku pon rasa macam nak kahwin jugak, tapi apakan daya~ . . . aish!!
kenangan raya tahun lepas

Ok tu je kot nak kongsi untuk kali ni. sori kalau ada salah tulis. selamat hari raya aidiladha ^_^
hehe sempat jadi wartawan jap hari tu..
video

     
kalau nak tengok gambaq detail buleh tengok kat sini 

2 ulasan: