Doa

"Ya Allah jadikan aku ini tergolong dalam anak yang sering mengingati jasa ibu bapaku,yang sering patuh kepada mereka selagi mereka tidak menyuruhku melanggar perintah-Mu."


Khamis, 23 Februari 2012

Tarbiyah itu, sifatnya ...Perjuangan Islam.
Melalui usaha-usaha Dakwah & Tarbiyah.
Jalan yang dirintis oleh baginda Rasulullah SAW. 
Jalan menuju kepada Allah SWT.

Jalan tarbiyah itu, tabiat dan sifatnya :
Sulit tapi Kukuh
Panjang tapi Terjaga Keasliannya
Lambat tapi Hasilnya Terjamin

Mungkin, kita baru sahaja disentuh dengan tarbiyah ini. Ataupun sudah bertahun-tahun berada di dalamnya. Proses inilah yang menjadikan kita ini hamba. Hamba Allah SWT yang sedar akan tanggungjawabnya kepada Allah SWT, kepada muslim di sekelilingnya, kepada komuniti masyarakat yang ada dan seluruh ummah yang bersama-samanya.

Pemilihan Allah SWT ini, harus dihargai, disyukuri, dinikmati dan di"izzahi." Namun ia tidak cukup sekadar itu sahaja, jika tidak dikongsikan kepada insan-insan yang lain. Justeru, mindsetting kita jalan tarbiyah ini adalah jalan yang punyai sifatnya yang tersendiri.

(1) Jika antum merasai kesukaran, kesusahan, kejemuan, kelelahan, keletihan dan bermacam-macam perasaan yang mengetirkan sepanjang melalui proses tarbiyah ini – YAKINLAH – antum telah berada di landasan yang benar.

(2) Benar! Jalan ini bukan jalan magis, jalan yang “popular” dan glomour tetapi ia adalah jalan yang ditaburi duri-duri tajam lagi halus yang menusuk diri.

(3) Wahai, sahabat! – BERSABARLAH, TEGUHKANLAH KAKI-KAKI kalian kerana jalan ini melorongkan kita ke kampung halaman kita yang sebenar. Itulah “Jannah”!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan