Doa

"Ya Allah jadikan aku ini tergolong dalam anak yang sering mengingati jasa ibu bapaku,yang sering patuh kepada mereka selagi mereka tidak menyuruhku melanggar perintah-Mu."


Selasa, 27 Disember 2011

Cinta Menurut Hassan al-Banna



Assalamualaikum wbt.
lama dah rasanye xupdate blog ni.. heheeh, kali ni ingt nk cite psal cinta.. huu mcm bes je kn tajuk dia. Semua orang kat dunia ni bercerita tentang cinta kat mana-mana and tiap masa ada je update tentang cinta. Tapi semua tu tak menarik perhatian saya. cite ni dipetik dalam "Detik-Detik Hidupku Hassan al-Banna" halaman 40 :   jom sama2 kita baca, semoga post ni bermanfaat utk semua pembaca ^_^



‘Imam Hassan Al-Banna menyampaikan ceramah mengenai al-Quran pada
setiap hari Rabu di kawasan ‘Al Hilmiyah’. Pernah seorang pemuda mengemukakan
satu soalan yang menarik,

 "Adakah bercinta itu halal atau haram?"

Hassan Al-Banna tersenyum lama dan kemudian menjawab:

 "Cinta yang halal itu halal dan cinta yang haram itu haram."

Saya pun tersenyum juga membaca jawapan al-Banna ini =) Jawapan yang genius sekali.

Indah kan bila banyak kata-kata indah dan janji manis dipendamkan dan disimpan elok-elok untuk diluahkan kepada yang berhak yang sudah sah menjadi milikmu. :) 
Kita selalu bermain kata, berjanji setia, tapi sayang diluah pada yang belum kita empunya. Bila terlalu banyak yang diluah, akhirnya kata-kata pun hilang kemanisannya untuk diluahkan untuk kali yang keseterusnya. Jadi, luah pada yang berhak. Bukan pada yang bukan hak. Simpan kata manismu untuk si dia yang kamu cinta :)

Baik, itu sahajalah dari saya kali ini, jumpa lagi jika saya dipanjangkan umur lagi.


6 ulasan:

  1. wah... soleh....... terharunye ana.......

    BalasPadam
  2. cam x caya je ni soleh.... ke kena hack...

    BalasPadam
  3. dhonny, knape enta tharu? hehe

    khairul, amboih.. nape xcaya lak? enta la yg byk bagi tunjuk ajar pada ana, din pon sama.. penuh ngan warna warni.. hehe

    nami.. ^_^

    BalasPadam
  4. mendengarkan lagu dijiwa enta la....
    bergemerisik mendendangkan cinta dihati...
    yang belum halal bagimu... :p

    BalasPadam
  5. ehh.. silap tu enta, ana sedang bernasyid je, bkn nyanyi lagu.. ^_~

    huu~ ana boleh dgr nasyid tu dlm hati enta, heishh.. cpt2 la, jgn tunggu lama2

    BalasPadam